Ohita pääsisältöön
Ilmainen toimitus: tällä hetkellä noin

Matonpuhdistus on tehty helpoksi

Opaskirja

Saastuminen tapahtuu nopeasti - sitäkin tärkeämpää on, että osaat puhdistaa mattosi. Matonpesun perusasioiden lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota materiaaliin: Jos haluat puhdistaa villamattoa, sinun on toimittava eri tavalla kuin synteettikuitumallien kanssa. Näytämme, miten puhdistat, huollat ja poistat tahrat matosta.

Sisältö

» Miten hoitaa mattoa: perusasiat

» Miten poistaa tahrat: matonpuhdistusaineet ja kotikonstit

» Maton materiaalit: miten ne puhdistetaan

Maton hoito: perusasiat

Aloitetaan maton perushoidosta, joka voidaan jakaa kahteen luokkaan: maton perus- ja syväpuhdistukseen.

1) Peruspuhdistus

 • Imuroi säännöllisesti

Se, kuinka usein imuroit maton, riippuu sen kunnosta ja käytöstä. Jos matto on paljon käytetyssä huoneessa, kuten eteisessä, ruokailu- tai olohuoneessa, suosittelemme päivittäistä imurointia. Makuuhuoneessa riittää kerran viikossa. Muista puhdistaa myös maton takaosa. Jos kyseessä on akuutti lika, voit toki imuroida useammin. Jos kärsit allergiasta, imuroinnissa kannattaa ottaa huomioon muutama erityinen asia. Lisätietoja yksittäisistä mattomateriaaleista löydät alta.

 • Tyhjentäminen, ravistaminen ja tuulettaminen

Ihannetapauksessa sinun tulisi hakata mattosi kerran vuodessa. Tämä poistaa syvemmän lian. On parasta käyttää matonhakkaajaa. Anna maton sitten tuulettua raikkaassa ilmassa, jotta epämiellyttävät hajut poistuvat. Huomautus: Viskoosimatot eivät kuulu tämän toimenpiteen piiriin, koska nämä mallit ovat erityisen herkkiä. Hakkaaminen voi vahingoittaa kuitujen rakennetta.

2) Syväpuhdistus


Suosittelemme, että teet matonpesun ammattilaisella kolmen tai viiden vuoden välein. Jos mattosi on valmistajan mukaan pestävä, voit puhdistaa sen myös itse.

Vinkki: Jos et voi pestä mattoasi, voit saada sen uudelleen puhtaaksi myös puhdistusaineella.

Korkeakasvuisen maton puhdistaminen

Pitkien kuitujensa ja ilmavan rakenteensa vuoksi lika ja pöly laskeutuvat nopeammin korkeakasvuisiin mattoihin kuin tasakudottuihin mattoihin. Säännöllinen puhdistus ja hoito on siksi erityisen tärkeää. Ja näin se tehdään:

 • Parempi varoa kuin katua: Älä sijoita räsymattoa paljon käytetyissä tiloissa, kuten ruokasalissa tai keittiössä.

 • Imuroi räsymattosi huolellisesti vähintään kerran viikossa, jotta se pysyy mukavan pörröisenä. Ole hellävarainen äläkä käytä pyöriväharjaista imuria.

 • Jos matolle asetetaan raskaita huonekaluja, sen nukka saattaa litistyä jonkin ajan kuluttua. Tämän estämiseksi suosittelemme, että pyörität sitä säännöllisesti. Jos shaggyn kasa ei ole enää pörröinen, voit laittaa sen takaisin pystyyn luonnonharjalla. Harjaa jyviä vasten. Myös höyrypuhdistin voi auttaa. Jotta matto ei kuitenkaan vahingoittuisi, suosittelemme, että se puhdistetaan ammattilaisella.

Miten poistaa tahrat: matonpuhdistusaineet & kotikonstit

Jos haluat poistaa tahrat matosta, suosittelemme, että sinulla on aina kotona matonpuhdistin. Tehokkaan koostumuksensa ansiosta puhdistusaineet on kehitetty erityisesti matoille, joten ne ovat erityisen hellävaraisia väreille ja kankaille. Erityiset applikaattorit ja harjat tekevät myös tahranpoistoliuoksesta tehokasta ja hellävaraista matolle. Halusitpa sitten poistaa kahvitahrat, mattoosi on laskeutunut rasvaa tai sinun on poistettava punaviinitahrat - matonpuhdistusaineemme on pelastajasi hädässä. Jopa tomaattitahrojen poistaminen on lastenleikkiä tämän puhdistusaineen avulla.

Vinkki: Varmista aina ennen käyttöä, että matonpuhdistusaine sopii matollesi. Viskoosista, silkistä, sametista tai kordinauhasta valmistetut mallit ovat erityisen herkkiä. Nämä matot on parempi viedä tekstiilimattojen puhdistusaineeseen.

Mattojen puhdistus kotikonsteilla

Eikö teillä ole matonpesuria talossa? Tahroihin käytetään usein kotikonsteja. Niiden teho riippuu kuitenkin maton materiaalista ja tahran tyypistä, minkä vuoksi ne eivät aina auta. Siksi suosittelemme, että käsittelet tahran matonpuhdistusaineella tai teet sen puhdistamisen ammattilaisella.

Vihje: Monet tahrat voidaan esikäsitellä pienellä määrällä kivennäisvettä. Kaada vain hieman vettä tahran päälle. Pyyhi se sitten varovasti pois liinalla. Käytä matonpuhdistusainetta, jos tahra on edelleen näkyvissä. Älä käytä kivennäisvettä viskoosista tai lyocellista valmistetuille vedelle herkille malleille.  

Mattojen puhdistaminen kotikonsteilla: 3 vinkkiä

 • Käsittele nopeasti: Vanhojen tahrojen poistaminen matosta on paljon vaikeampaa kuin tuoreiden tahrojen.

 • Pyyhkäise hankaamisen sijaan: Jotta tahra ei pääsisi tunkeutumaan syvemmälle kankaaseen, tahrat kannattaa poistaa tahranpoistoon taputtelemalla, ei hankaamalla. Työskentele myös aina ulkopuolelta sisäänpäin.

 • Käytä värillistä liinaa: Tämä estää maton värjäytymisen. Muista testata liinaa ja kotilääkettä ensin huomaamattomalla alueella.

Mattomateriaalit: miten ne puhdistetaan

Jokainen matto tarvitsee erilaista hoitoa. Siksi on tärkeää, että tunnet mattosi hyvin ja tiedät, mistä materiaalista se on valmistettu. Tämän saat helposti selville katsomalla maton takana olevaa etikettiä.

Klikkaa tästä materiaalit:

» Puhdista villamatto

» Juutti- ja sisal-mattojen puhdistaminen

» Puuvillamattojen puhdistaminen

» Viskoosi- ja lyocell-mattojen puhdistaminen

» Synteettikuitumattojen puhdistaminen

» Sekakangasmattojen puhdistus

 • Wool matto Bent in cream
 • Juuttimatto Jork

Puhdas puuvillamatto

Monet puuvillamalleistamme voidaan pestä pesukoneessa. Pestävät matot ovat erityisen käytännöllisiä lastenhuoneisiin. Voit selvittää, onko puuvillamattosi käsin- vai konepestävä, tarkistamalla etiketin pesuohjeet. Jos olet epävarma, suosittelemme ammattimaista matonpesua.

 • Puuvillamatto Isla in beige
 • Pestävät puuvillamatot Naomi ja Oslo
 • Viskoosimatto Pearl vaaleanharmaa
 • Synteettikuitumatto Mara

Sekakankaiden puhdistus

Jos matto on valmistettu sekakuiduista (esim. villasta ja polyesteristä), suosittelemme aina noudattamaan käytettyjen materiaalien puhdistusohjeita. Vie mattosi ammattimaiselle matonpesijälle, jos olet epävarma.

Johtopäätös: Nämä vinkit pitävät maton raikkaana

Jos haluat puhdistaa mattosi itse, on tärkeää, että ymmärrät sen materiaalin perusteellisesti. Pidä myös kiinni maton puhdistuksen ja huollon perusasioista, kuten imuroinnista, hakkaamisesta ja maton pesusta. Käytä aina ammattimaista matonpuhdistusainetta tahrojen poistamiseen ja anna mattosi puhdistua säännöllisesti ammattilaisen toimesta. Mikään ei ole kiiltävän maton tiellä! Vielä enemmän vinkkejä, ideoita ja inspiraatiota löydät benuta-blogistamme.

Sinun benuta Style Team -tiimisi

Osta nyt