Ohita pääsisältöön
Ilmainen toimitus: tällä hetkellä noin

Maton koon määrittäminen

Oletko rakastunut johonkin mattoon ja haluat tuoda sen täydellisesti esille kodissasi? Jotta uusi suosikkisi pääsisi parhaiten esille, oikean kokoinen matto on ratkaisevan tärkeä. Mutta mitä kokoja on olemassa ja mikä on oikea olohuoneeseen, makuuhuoneeseen tai ruokasaliin? Maton koko-oppaassamme näytämme, miten löydät huoneeseesi sopivan maton koon.

Mikä mattokoko on oikea?

Useimmat ihmiset luottavat edelleen suhteellisuudentajuunsa valitessaan maton kokoa. Tuloksena on epäharmoninen muotoilu, joka johtuu liian suuresta tai liian pienestä matosta, joka ei vain tahdo sopia kunnolla huoneeseen. Kauneinkaan matto ei saa täyttä potentiaaliaan käyttöön, jos se on väärän kokoinen. Jos valitset ja sijoitat matot oikein, luot hyvin harkitun asumiskonseptin. Mutta miten oikeastaan löydät oikean mattokoon ja mikä matto sopii minulle?

Se riippuu monista tekijöistä. Seuraavat kysymykset auttavat sinua pääsemään muutaman askeleen lähemmäksi vastausta.

 • Mikä huone?

 • Kuinka suuri huone on?

 • Mihin ja miten huonekalut sijoitetaan?

Maton koko olohuoneessa

Mikä matto sopii minkä sohvan kanssa?

 1. Jos sinulla on suuri sohvannurkka tai jopa kulmasohva, voit asettaa näyttämön täydellisesti suurella matolla. Maton koot, jotka sopivat tähän erityisen hyvin, ovat vakiokoot 300x400 cm tai 240x340 cm.

  Vinkki: Kun käytössäsi on näin suuri matto, aseta kaikki istuinkalusteet suoraan maton päälle, niin saat harmonisen ilmeen.

 2. Jos olohuoneesi on hieman pienempi, keskikokoinen matto riittää. Jos sinulla on esimerkiksi 3-paikkainen sohva, standardikokoiset matot 200x290 tai 160x230 ovat täydellinen valinta.

  Vinkki: Aseta matolle vain istuinkalusteesi etujalat. Näin se saa tilaa toimia ja istuinalueesta tulee kaiken kaikkiaan ilmavampi.

 3. Jos sinulla on pieni huone ja pienempi sohva, matto kannattaa sijoittaa suoraan sohvan eteen. Ihanteellinen mattokoko kahden hengen sohvalle on vakiokoko 140x200 cm tai 120x170 cm. Sijoita vain muutama huonekalu, kuten sohvapöytäsi, suoraan olohuoneen matolle. Tämä luo siistin ilmeen ja saa huoneesi näyttämään suuremmalta.

Maton koko makuuhuoneessa

Minkä kokoinen matto makuuhuoneessa?

 1. Onko sinulla tilava makuuhuone, jossa on suuri sänky, ja haluatko tuntea olosi täysin mukavaksi? Silloin sopivan kokoinen matto on täydellinen valinta sinulle! Aseta sänky ja yöpöydät kokonaan makuuhuoneen maton päälle ja varmista, että maton ympärillä on tasainen reuna.

 2. Jos sinulla on hieman pienempi sänky ja makuuhuone, vastaavasti pienempi matto riittää. Aseta vain sänkysi etujalat sen päälle. Yöpöydän ja muut tavarat voit sijoittaa suoraan lattialle.

 3. Vinkki: Suoraan sängyn eteen asetetut mattokiskot ja sängyn reunukset tarjoavat mukavan ja budjettiystävällisen vaihtoehdon. Niitä on saatavana monenlaisia kokoja, tyylejä ja materiaaleja. Ja jos tarvitset yksinkertaisesti raikkaan tuulahduksen makuuhuoneeseesi, voit helposti ja edullisesti vaihtaa juoksijat - täydellinen ratkaisu kaikille sisustusnörteille!

Maton koko ruokasalissa

Minkä kokoinen matto ruokasalissa on?

 1. Ruokapöytiin, joissa on enintään kahdeksan istumapaikkaa, sopivat suuret matot, joiden vähimmäiskoko on 240x340 cm.

 2. Jos ruokailuryhmä koostuu noin kuudesta ruokailutuolista, 160x230 cm tai 200x290 cm kokoinen matto on täysin riittävä.

 3. Onko teillä pyöreä pöytä? Miten olisi sitten pyöreä matto? Se korostaa ruokapöytänne muotoa täydellisesti ja luo jännittävän ilmeen. Tai kokeile vaikka soikeaa mallia tai munuaisen muotoista mattoa? Ole rohkea ja kokeile eri tyylejä löytääksesi juuri sinulle sopivan.

Maton koot eteisessä

Minkä kokoinen matto käytävällä on?

 1. Koska useimmat eteiset ovat kapeita ja pitkänomaisia, käytävään asennettava juoksija on yleisin ja käytännöllisin vaihtoehto. Yleisiä kokoja ovat esimerkiksi 70x250 cm tai 80x300 cm.

 2. Jos sinulla on L-muotoinen eteinen, voit luoda harmonisen ilmeen useilla peräkkäisillä juoksijoilla. Samalla eteisesi näyttää entistä suuremmalta ja tilavammalta. Varmista vain, että valitset yhtenäisiä malleja.

 3. Kuulutko niihin onnekkaisiin, joilla on suuri ja tilava sisääntulotila? Miten olisi sitten pyöreä matto? Pyöreät mallit rikkovat eteisen kulmikkaita linjoja, luovat pehmeitä kontrasteja ja muotoilun kohokohdan.

Maton koko lastenhuoneessa

Ammattilaisen vinkki

Ihanteellisen maton koon määrittämiseksi suosittelemme, että mittaat maton peittämän alueen etukäteen. Järjestä huonekalut samalla tavalla kuin ne sijoitetaan matolle myöhemmin. Nyt voit helposti mitata uuden maton leveyden ja pituuden. Voit luoda mitatun maton reunan uudelleen maalarinteipillä tai sanomalehden avulla. Näin saat hyvän käsityksen uuden maton peittämästä pinta-alasta.

Tärkeää: Testaa maalarinteippi etukäteen näkymättömään kohtaan varmistaaksesi, ettei siitä jää jäämiä.

Maton löytäminen on tehty helpoksi

Vinkkien ja niksejemme avulla löydät helposti oikean mattokoon mihin tahansa huoneeseen. Ja kun uusi mattosi on muuttanut sisään ja asettunut täydellisesti paikalleen, voit varmistaa, että se säilyttää kiiltonsa pitkään oikealla hoidolla ja huolenpidolla. Olemme tehneet yhteenvedon siitä, miten matto puhdistetaan kunnolla ja mitä sinun on otettava huomioon vastaavien materiaalien kanssa mattojen puhdistusta käsittelevässä blogiartikkelissamme.

Sinun benuta Style Team -tiimisi

Osta nyt