Ohita pääsisältöön
Ilmainen toimitus: tällä hetkellä noin

Mattoterminologian A-Z

Materiaalisanasto

Pienellä materiaalisanastollamme toivomme voivamme antaa sinulle paremman käsityksen tuotteidemme materiaaleista ja ominaisuuksista.
Sinulla on varmasti vaatteita eri tilaisuuksiin, talveen ja kesään sekä juhla- ja vapaa-ajan vaatteisiin. Se on samanlaista mattojen ominaisuuksien kanssa. Mitä paremmin tunnet niiden tarpeet ja sen, mihin huoneisiin etsit mattoa, kuinka paljon sitä käytetään ja pitäisikö sen olla enemmän toiminnallinen vai koristeellinen, sitä paremmin voit kiinnittää huomiota ratkaiseviin yksityiskohtiin valintaa tehdessäsi. Kaikki materiaalit eivät sovellu kaikkeen. Yksi materiaali ei pidä kosteudesta, toinen on hyvin herkkä eikä sovi lastenhuoneeseen.

Jos sinulla on vielä kysyttävää, benuta asiakaspalvelu auttaa sinua mielellään.

Luonnonkuidut


Luonnonkuidut jaetaan kahteen ryhmään: eläin- ja kasviperäiset kuidut. Esimerkiksi silkki, puhdas uusi villa ja nahkamatot kuuluvat eläinperäisiin luonnonkuituihin, kun taas puuvilla-, juutti-, sisali- ja hamppumatot on valmistettu kasvikuiduista. Viskoosi on kuitujen joukossa erityisasemassa. Se on kasviperäistä, mutta sitä valmistetaan synteettisesti.

Luonnonkuiduista valmistetut matot ovat jo jonkin aikaa nauttineet suurta suosiota. Erityisesti niiden myönteinen ympäristötase on kriittisten kuluttajien huomion kohteena. Luonnonkuidut ovat uusiutuva raaka-aine niukkojen resurssien aikana, ja luonnonkuidut eivät saa pisteitä ainoastaan luonnollisesta saatavuudestaan, vaan ne voidaan myös kierrättää. Näin moderni muotoilu ja kestävä kehitys voidaan yhdistää.

 • Villa on edelleen tärkein mattojen valmistuksessa käytettävä lanka, ja sitä käytetään lähes kaikilla aloilla. Erotetaan toisistaan uusi villa, joka saadaan elävältä lampaalta ja on korkealaatuisempaa, ja parkittu villa, joka saadaan kuolleesta eläimestä ja on siten huonolaatuisempaa. Myös eläimen elinympäristö kertoo jotain villasta. Esimerkiksi vuoristovilla on peräisin vuoristossa eläviltä eläimiltä, ja se on erityisen laadukasta ja kestävää. Alankojen villan etuja on se, että villan pehmeys ja taloudellinen ja eläinystävällinen kasvatus ovat erityisen hyvässä tasapainossa keskenään. Suurin osa alankomaiden villasta on peräisin Uudesta-Seelannista, jossa eläimet laiduntavat vihreillä tasangoilla ja kukkuloilla tässä ainutlaatuisessa saari-ilmastossa.

  Villamatot nauttivat ajattomasta suosiosta. Tämä ei johdu vähiten villan myönteisistä ominaisuuksista. Ne luovat lämpimän ja viihtyisän asuinympäristön, ovat erittäin kulutusta kestäviä ja paloturvallisia. Lampaanvillan luonnollisten rasvojen ansiosta tästä materiaalista valmistetut matot ovat myös vähemmän herkkiä lialle ja vedelle, ja ne ovat antistaattisia, joten ne eivät vedä puoleensa pölyä kuten jotkin synteettiset kuidut.
  Koska villakuidut voivat venyä jopa 30 prosenttia pituudeltaan ja supistua sitten uudelleen, villasta valmistetut matot ovat myös vähemmän herkkiä painejäljille. Lisäksi villalla on ominaisuus varastoida ilmaa kuitujen väleihin, joten sillä on ääntä vaimentava, lämpöä eristävä ja ilmastoa säätelevä vaikutus. Villa ei ole ainoastaan klassikko käytettyjen mattomateriaalien joukossa, ja ihmiset ovat aina käyttäneet sitä jalostukseen, vaan uusiutuvana raaka-aineena se on myös erittäin kysytty ympäristötietoisten kuluttajien keskuudessa. Siksi ei ole yllättävää, että villaa löytyy kaikista asuintiloista.
  Kuitenkin jokaisen, joka tuo kotiinsa villamattoja, on syytä pitää mielessä myös muutama asia:
  Villa on ja pysyy luonnontuotteena. Vaikka sillä on myönteinen ominaisuus säädellä asumisilmastoa, se ei sovellu kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneisiin, sillä jatkuva kosteus hajottaa materiaalia. Villaa on myös suojattava koien aiheuttamilta vaurioilta.

  Synteettiset kuidut


  Vaikka luonnonkuidut ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan, synteettiset kuidut ovat edelleen johtavassa asemassa vaatetus- ja tekstiiliteollisuudessa. Syyt tähän ovat ilmeiset: luonnonkuidut eivät tarjoa mahdollisuuksia tuottaa synteettisiä kuituja halvalla ja jalostaa niitä kysynnän mukaan, jolloin ne olisivat kaikkien alojen saatavilla. Esimerkiksi luonnonkuiduista valmistetut matot eivät sovellu märkätiloihin tai ulkokäyttöön. Synteettisten kuitujen käyttöalueet sen sijaan ovat lähes rajattomat kylpyhuoneista avaruusmatkailuun.

  Ne soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi ulkokäyttöön tarkoitettujen mattojen valmistukseen, sillä ne tekevät matosta erityisen kestävän, värinkestävän ja vedenpitävän. Siksi myös kylpymattoja valmistetaan yleensä synteettisistä kuiduista. Ja niin synteettinen kuitu pysyy meille edelleen uskollisena ja säilyttää muuttuvuuden piirteen.

 • Polyakryyliä kehitettiin Saksassa jo vuonna 1942 - samaan aikaan Yhdysvaltojen kanssa - mutta polyakryyliä käytettiin tekstiilituotannossa vasta vuonna 1954. Polyakryyli oli erittäin suosittu lastenvaatteissa, erityisesti muunneltuna liekinkestävänä päällysvaatteena.

  Polyakryylistä valmistetut matot ovat erityisen kestäviä värin voimakkuudeltaan, koska tämä synteettinen kuitu kestää hyvin valoa. Lisäksi materiaalia pidetään koienkestävänä, mutta sen rakenne on villan kaltainen ja pehmeä. Se on erittäin elastinen, eikä sillä ole taipumusta rypistyä, joten matto säilyttää pintarakenteensa pitkään myös intensiivisessä käytössä. Polyakryyliä pidetään yleisesti erityisen helppohoitoisena, se kuivuu nopeasti, ja siksi sitä käytetään usein materiaalina matoissa ja verhoilukankaissa, jotka joutuvat kovalle kulutukselle - olipa kyse sitten nykyaikaisista design-mattoista tai korkeakasvuisista matoista.

  Mutta myös lastenmatot valmistetaan usein polyakryylistä, sillä ne ovat paitsi erityisen kestäviä, myös likaa tarttuu niihin vähän ja ne on helppo puhdistaa. Niille on myös ominaista hyvä lämmöneristys.